måndag 7 december 2015

En spännande resa väntar

Den 2:a november gick jag på medarbetarsamtal och framförde en önskan om att få gå Reggio Emila institutets pedagogistautbildning till min chef. Hon tyckte att det lät som en god idé och vi gick från mötet med en tro att utbildningen inte ska börja förrän till nästa höst -16 eller vår -17. Det var ju gott om tid. När jag kom hem den kvällen gick jag in och tittade på Reggio Emiliainstitutets hemsida och såg att sista ansökningsdag till nästa utbildningstillfälle är den 13 november -15! Oj vad jag fick bråttom. Jag skrev till chefen samma kväll och hon tyckte att det var skoj. Jag skrev ihop ett ansökningsbrev och tog kontakt med en utbildad pedagogista och en som går utbildningen nu. Vad skulle jag tänka på? Vad bekostar jag själv? Ja, frågorna flödade.

Nu har jag kommit in, förutsättningarna är klara och bekräftelsen är precis lagd på brevlådan.

Här är mitt ansökningsbrev:

Ansökan till pedagogistautbildningen vt-16                                                                    
             
Hej! Mitt namn är Anette och jag söker till pedagogistautbildningen som startar vt -16. Jag är 49 år och är utbildad förskollärare sedan 2002. Under alla dessa år har mitt stora intresse varit utvecklingsarbete både i stora sammanhang som i hela rektorsområden och i de mindre som i arbetslag. Och jag bär på en stolthet över mitt uppdrag som förskollärare.
Tidigt fastnade jag för ett barncentrerat förhållningssätt där vi utgick från barnens tankar och intressen i olika områden. Då i början visste jag inte att detta förhållningsätt grundade sig i Reggio Emilia-filosofin. Det var inte förrän jag kom i kontakt med pedagoger och förskolor som arbetade Reggio Emilia-inspirerat som jag förstod och kunde koppla min egen praktiska teori till denna filosofi. Jag kände igen mig och började läsa litteratur som bekräftade mig i mitt eget förhållningssätt och i mina tankar om hur vi bör bemöta våra barn i förskolan. Under ett par år nu har vi i vårt arbetslag arbetat med att hitta vår väg i denna filosofi. Vi har steg för steg utvecklat och utmanat oss i olika dialoger om ett demokratiskt arbetsätt och förhållningssätt.  Ett förhållningssätt där allas röster är lika mycket värda oavsett tidpunkt på dagen. Jag gillar starkt Harold Göthsons ord: ”En demokratisk fostran kan aldrig gå ut på att alla ska tycka lika.”
Vi håller på att utveckla ett reflekterande utifrån pedagogiska dokumentationer med reflektionsprotokoll som stöd. Vi filmar, noterar och fotograferar för att upptäcka vad barnen just nu är inne i för processer och vad de just nu riktar blicken åt. Vi vill följa och upptäcka tillsammans med barnen. Genom att vi erbjuder barnen att upptäcka och lära i olika sammanhang och variationer eller motsatser av samma innehåll i enlighet med våra styrdokument ser vi att barnen utvecklar en förståelse och förtrogenhet för det de utforskar.
Förutom arbetet i barngruppen är jag utbildad VFU-handledare och besökande lärare för Högskolan i Halmstad. Jag har en lärprocessutbildning med aktionsforskning i mitt bagage och som lärprocessledare är jag en länk mellan ledning och kollegor i vissa frågor och arbetsuppgifter. Jag är samtalsledare t.ex. i våra pedagogiska forum. Förra terminen blev vi också övningsförskola kopplade till Halmstad Högskola där jag är lokal VFU-ledare med ansvar för studenternas verksamhetsförlagda utbildning i praktiken och för handledarna. Här är jag en länk mellan högskolan - förskolecheferna, studenterna och handledarna.
Att få bli pedagogista i området hade varit ännu ett steg i min utveckling och därmed få bli en inspiratör och utmanare i utvecklingsarbetet här. Jag skulle lyfta den pedagogiska dokumentationen i ett kollegialt lärande och utveckla de pedagogiska dialogerna om barns lärprocesser och utforskande, att rikta blicken och att se vart barnen riktar sin blick. Och att utveckla metoder för att se barns lärande och utveckling.  Jag vill också fortsätta vårt påbörjade arbete med att utmana pedagogerna i sin egen roll i det pedagogiska arbetet för att höja kvaliteten i det projekterande arbetet med barnen. Vårt påbörjade arbete med att filma oss själv för att få syn på vårt förhållningssätt är ett annat utvecklingsområde.  Jag vill utveckla vårt systematiska kvalitetsarbete och då bidra med ett analyserande med teorier, forskning och styrdokument som underlag. 
Jag vill synliggöra barnen, deras lärande och hur de är en del av en helhet i det lilla i barngruppen men även i ett samhällsperspektiv. Barnen är våra likvärdiga medborgare lika väl som någon annan och bör respekteras därefter.
Ja, jag har många idéer som är förankrade i ledningen och som jag kommer att få mandat att genomföra.
Mvh, Anette Ahlvin

           
Utöver mitt brev fick chefen också skicka in ett brev där hon bekräftade att pedagogistafunktionen är förankrad i organisationen. 

Här i bloggen ska ni kunna följa min resa under dessa tre terminer som jag ska läsa. 

Första träffen blir ett internat på Lidingö den 5, 6 och 7 april. Den 5 april fyller jag dessutom 50 år så min födelsedag kommer jag att fira där...