torsdag 7 april 2016

I Reggio Emilia har vi många sätt att se på barn men bara ett som vi tycker om.



6 april
Oj vad det är svårt att sova när man delar rum med en helt ny bekantskap. Jag snarkar ju rätt mycket i vanliga fall men inatt var det som om jag var tvungen att sova väldigt lätt för att undvika att snarka. Och så ska man inte fisa, hosta, snörvla eller helst inte röra sig så det prasslar i lakanen osv. osv. "Tänk om hon vaknar, sssshhhhyyyy" Jag låg vaken någonstans mellan 2 och 4...



Idag har vi fått lyssna till Anna Barsotti med många långa inlägg från Harold Göthson om vad Reggio Emila står för och förskolornas historia samt vilken betydelse, inverkan och påverkan dessa båda, Anna och Harold, haft i att filosofin kommit hit.

Haroldcitat:
Vad är den svenska förskolans utmaningar om vi speglar oss i förskolan i Re?
Att vara oeniga är inte att hävda att jag har rätt utan det är ett sätt att försöka förstå den andra/e.
(Och jag känner så igen mig, jag själv är gärna lite emot och lite oenig men det betyder ju inte att jag inte kan ändra mig om jag får argument som jag vill förstå bättre.)
Harold säger att vi just nu har två stora orosmoln över Sverige och Europa och ett över hela världen och de är flyktingpolitiken och vår planet. Vi måste ta vara på varandra och vår planet på ett bättre sätt.
Förskolan i Italien har aldrig varit barntillsyn utan alltid sedd som en pedagogisk verksamhet. Barntillsyn har man ordnat på annat sätt bland annat släkt eller "nannys".

Just nu har man dragit igång ett projekt i Reggio Emilia som heter Rättigheter "Diritti" som ska avslutas i december. Alla förskolor har fått ett uppdrag att göra något med sina hallar. Tryckta Lappar med ordet Diritti  sitter i hallarna och det finns podium där det finns små lappar där alla som rör sig därigenom, föräldrar, släkt, personal etc. kan skriva vad rättigheter kan innebära.

Anna barsotti pratar om att barns subjektivitet att de har rätt att vara huvudpersoner i sina egna liv. Att alla ska få vara fria och ansvarsfulla aktörer. (i motsats till ett objektivt synsätt på barn där man jämför barn med varandra)
I RE har två förskollärare 26 barn på en avdelning, då blir miljön som den tredje pedagogen viktig. Barnen arbetar ofta i smågrupper utan någon vuxen för att det är så genomtänkt och materialet uppdukat så att barnen ser vad som ska undersökas eller göras.
Det finns ett solidariskt lärande där man tar tillvara de olikheter som finns hos barnen så de blir en resurs för resten av gruppen.
Pedagogistan ska ha en annan blick, särskild teoretisk kunskap men även ha med sig de 100 språken. Pedagogistan ska göra tillägg i verksamheten som är till gagn för barnen!

Eftermiddagen ägnades åt Marias och Johannas berättelser om deras projekterande arbetssätt. Man har ett brett övergripande tema som sträcker sig över tre år. De har gått ifrån gammaldags planering till en reflektionskultur.
Det finns en skillnad i att arbeta i projekt och att ha ett projektinriktat arbetssätt. Ett projket kan vara "Spindlar och digital teknik" medan i ett projktinriktat arbetssätt kan man ha flera projket igång samtidigt. Man närmar sig barnens intresse på ett visst sätt/förhållningssätt.

Idag fick vi också veta vilket tema vi ska ha med de arbetslag vi ska arbeta mot hemma på förskolorna och det kommer att bli "Hållbar framtid" Återkommer mer om det imorgon...

Dagen avslutades i Mästarvillan med en riktig festmåltid. Sedan blev det minsann tidig sänggång, trodde jag. Jag och min rumskamrat låg och pratade till 23:30, trevligt!




onsdag 6 april 2016

Att gestalta ett pedagogiskt ställningstagande

5 april
Det är min födelsedag! Och här är jag på utbildning i Stockholm.
Dagen började med att vi fick gå in i ett litet rum där det låg en massa bilder/urklipp på ett bord och där skulle vi välja en bild som tilltalade oss och som kunde beskriva oss i vårt arbete med barnen. Jag såg direkt en bild där det ser ut som om det är en tant som hoppar på en studsmatta. Jag tänkte den symboliserar glädje och att våga språnget och att hoppa högt. Jag tänkte också att det kanske hörde mer till min roll som mormor och ock vidare och fick syn på en annan bild som kunde symbolisera arbetet, en trasmatta i massor av olika färger som skulle få symbolisera just olikhet och hur dessa olikheter vävs samman så att vi alla, pedagoger, barn och familjer bildar en helhet. Men det fick bli den studsande tanten. För trots allt så ska ju inget på förskolan ske utan GLÄDJE!

Det första vi sedan gjorde tillsammans var att presentera oss genom den bilden. Det tar rätt lång tid när vi är 42 stycken! Men väldigt givande då vi tolkat på så olika men ibland lika sätt.

Vi hade fått i uppgift att ta med en sak som vi kunde presentera oss mer privat med också.

 Jag hade med en leksak. Min tanke med det var att jag gärna vill ha med leken i allt. Just denna leksak ligger alltid framme hemma hos oss och den kan vi leka med när som helst, När vi har gäster finns den där för att få en snackis eller något att göra när såsen ska bli färdig men den symboliserar också att leken alltid finns närvarande oavsett tidpunkt. Det är inte många fester hos oss som inte har haft någon form av lek/spel/uppdrag som inslag. 

När vi sedan samlades efter lite fika så fick vi se en fotofrekvens från en yngrebarnsavdelning som vi sedan fick analysera. Det var två barn som står vid ett bord och undersöker bollar och ringar. (Fröbel, Bollen och cirklarnas betydelser för de yngre barnen som går igen i ritandet med). Kanske en ingång i ett projekt? (egen tanke) Barnen är i ett ständigt samspel kring materialet (Vygotskij, samspelet, hur icensattes miljön för utforskandet och mötet mellan barnen? Teori kring design Bishons matematiska aktiviteter?) Materialet bjuder in till upprepade undersökningar av formen i relation till trädstammen som också låg på bordet och i relation till den egna och den andres kropp, armarna och huvudet.
Eftersom vi inte varit med och dokumenterat kunde vi bidra med andra sätt att se på situationen. 

Det har varit 17 pedagogistautbildningar under 15 år, vi fick se ett bildspel över dessa åren (jag såg varken Maria eller Vera :( ) Mellan 2001 och 2003 var det ingen formell utbildning utan intyg men efter det. 2012 började man åka till Reggio Emilia. 

Per Alnervik berättar lite om sitt ledarskap och sin roll som pedagogista på HallonEtt att det innebär att bygga en verksamhet utifrån VÄRDEN, en värdestyrd verksamhet. Tack för den säger jag!
Hur organiserar vi vår och barnens tid? Ja, han tar upp vad pedagogistan uppgifter kan vara men det tror jag att jag tar en annan gång. 

Vi blev också delade i 3-grupper där vi skulle dela våra pedagogiska ställningstagande, detta skulle ske under strikta former. En berättar och en skriver och vi skulle rikta all vår uppmärksamhet mot den som berättade och inte avbryta! Sedan fick vi ställa frågor och vara nyfikna. Som gåva till den som berättat gav vi sedan anteckningarna. "Varje människa ska få ta plats men inte på bekostnad av någon annan" Hoppas att jag citerat rätt nu. Jag berättade om hur vi arbetar med den pedagogiska dokumentationen och båda mina reflektionspartners blev nyfikna och ska få vår mall. Jag berättade också om vårt pågående utvecklingsarbete kring värdegrunden och kulturanalyserna och fick tipsat om Ulf Blossings bok Kompetens för samspelande skolor. kul när man kan inspirera! En av de tre som jag kom i grupp med kom fram till mig vid ett senare tillfälle när jag satt med bedömningar, inför ett seminarium min Lokala VFU-ledarkollega ska ha imorgon om summativ och formativ bedömng och undrade vad jag gjorde och jag berättade så sa hon "Oh vilken hög kvalitet ni verkar ha på allt!"  KUL! Men jo, vi har en hög kvalitet på mycket av det vi gör i MunkaLjungby...

På kvällen fick vi använda händerna och sjunka in i kontemplation när vi skulle gestalta vårt pedagogiska ställningstagande med tapetklister och silkespapper på pärmar som sedan skulle bli vår reflektionsbok.
 

God natt! Nu ska jag försöka sova med en vitt främmande människa i samma rum...

Morgondagens schema:
Onsdag den 6/4
8:30-12          Föreläsning med Anna Barsotti och Harold Göthson.
13-16:30        Att arbeta projekterande. Pedagogistans roll. Fortsatt arbete med pedagogiska ställningstaganden.
19:00             Middag med (lek)





måndag 4 april 2016

Framme

4 april

Äntligen framme på Bosön efter en lång dag med först jobb sedan skoinköp, hem och sedan iväg till flygplatsen.

 Hade jag tänk till så hade jag nog tagit flyget till Bromma istället för till Arlanda men det gick bra ändå. Pendeltåg (kunde inte låta bli att sjunga inne i huvudet, Åka pendeltåg aa) från Arlanda till T-centralen sedan tunnelbana till Ropsten och sist buss till Bosön. Det var rätt smidigt men lite svårt att bli förstådd. Jag fick i alla fall bra men aningen för snabb hjälp på flygplatsen.

Nu är jag incheckad på hotellet jag har druckit en kopp te i cafeterian och nu ska jag lägga mig och sova gott. Morgondagen ser ut så här:

Tisdag den 5/4
9-10               Drop-in kaffe/te med fralla
10-12             Kursstart och presentation.
13-16:30        Från pedagogistautbildning till pedagogistautbildning. En tillbakablick på tidigare utbildningar. Information om pedagogistautbildningens sammanhang, kursupplägg och organisation.
Grupparbete kring pedagogiska ställningstaganden.
18:00             Middag

19:30             Arbete med pedagogiska ställningstaganden

Det ska bli spännande det här med pedagogiska ställningstagande jag har ju skrivit mina egna men tänk om jag uppfattat uppgiften helt fel! Jag delar dom här sedan.

God natt alla därhemma och därborta.Sov sött, det ska jag göra. ZZzzzzz