6 april
Oj vad det är svårt att sova när man delar rum med en helt ny bekantskap. Jag snarkar ju rätt mycket i vanliga fall men inatt var det som om jag var tvungen att sova väldigt lätt för att undvika att snarka. Och så ska man inte fisa, hosta, snörvla eller helst inte röra sig så det prasslar i lakanen osv. osv. "Tänk om hon vaknar, sssshhhhyyyy" Jag låg vaken någonstans mellan 2 och 4...
Idag har vi fått lyssna till Anna Barsotti med många långa inlägg från Harold Göthson om vad Reggio Emila står för och förskolornas historia samt vilken betydelse, inverkan och påverkan dessa båda, Anna och Harold, haft i att filosofin kommit hit.
Haroldcitat:
Vad är den svenska förskolans utmaningar om vi speglar oss i förskolan i Re?
Att vara oeniga är inte att hävda att jag har rätt utan det är ett sätt att försöka förstå den andra/e.
(Och jag känner så igen mig, jag själv är gärna lite emot och lite oenig men det betyder ju inte att jag inte kan ändra mig om jag får argument som jag vill förstå bättre.)
Harold säger att vi just nu har två stora orosmoln över Sverige och Europa och ett över hela världen och de är flyktingpolitiken och vår planet. Vi måste ta vara på varandra och vår planet på ett bättre sätt.
Förskolan i Italien har aldrig varit barntillsyn utan alltid sedd som en pedagogisk verksamhet. Barntillsyn har man ordnat på annat sätt bland annat släkt eller "nannys".
Just nu har man dragit igång ett projekt i Reggio Emilia som heter Rättigheter "Diritti" som ska avslutas i december. Alla förskolor har fått ett uppdrag att göra något med sina hallar. Tryckta Lappar med ordet Diritti sitter i hallarna och det finns podium där det finns små lappar där alla som rör sig därigenom, föräldrar, släkt, personal etc. kan skriva vad rättigheter kan innebära.
Anna barsotti pratar om att barns subjektivitet att de har rätt att vara huvudpersoner i sina egna liv. Att alla ska få vara fria och ansvarsfulla aktörer. (i motsats till ett objektivt synsätt på barn där man jämför barn med varandra)
I RE har två förskollärare 26 barn på en avdelning, då blir miljön som den tredje pedagogen viktig. Barnen arbetar ofta i smågrupper utan någon vuxen för att det är så genomtänkt och materialet uppdukat så att barnen ser vad som ska undersökas eller göras.
Det finns ett solidariskt lärande där man tar tillvara de olikheter som finns hos barnen så de blir en resurs för resten av gruppen.
Pedagogistan ska ha en annan blick, särskild teoretisk kunskap men även ha med sig de 100 språken. Pedagogistan ska göra tillägg i verksamheten som är till gagn för barnen!
Eftermiddagen ägnades åt Marias och Johannas berättelser om deras projekterande arbetssätt. Man har ett brett övergripande tema som sträcker sig över tre år. De har gått ifrån gammaldags planering till en reflektionskultur.
Det finns en skillnad i att arbeta i projekt och att ha ett projektinriktat arbetssätt. Ett projket kan vara "Spindlar och digital teknik" medan i ett projktinriktat arbetssätt kan man ha flera projket igång samtidigt. Man närmar sig barnens intresse på ett visst sätt/förhållningssätt.
Idag fick vi också veta vilket tema vi ska ha med de arbetslag vi ska arbeta mot hemma på förskolorna och det kommer att bli "Hållbar framtid" Återkommer mer om det imorgon...
Dagen avslutades i Mästarvillan med en riktig festmåltid. Sedan blev det minsann tidig sänggång, trodde jag. Jag och min rumskamrat låg och pratade till 23:30, trevligt!